Uncategorized

(VIDEO) U Grčkoj počeli da skidaju tablice: Kazne su paprene!

Na koju god stranu da krenete, postoji opcija da će vam tablice na kolima nastradati.

Nova pravila u Grčkoj iznenadila su naše turiste, ali grčka policija je nemilosrdna i neumoljiva. Ako se parkirate negde gde nije dozvoljeno, na primer u blizini plaže ili šetališta, rizikujete da vam na mestu skinu tablice, a onda vas nateraju i da platite paprene kazne.

Skidanje tablica u Grčkoj zbog parkiranja. Mesto Perea”. Ovaj potpis stoji uz video čitave kolone “očerupanih” vozila na Fejsbuk stranici Grčka Info.

Skidanje tablica u Grčkoj zbog parkiranja. Mesto Perea.

Posted by Nenad Zivojnov on Четврток, 8 август 2024

Ispod ovog videa nižu se oprečni komentari i dok jedni smatraju da je ovo nedopustivo, drugi misle da je zakon isti za sve te da se mora poštovati.

“Zakon je suvda isti, treba da se poštuje da ne bi došlo do skidanja tablica”, “A kada obiju nekome auto, tada policije nema ni za lek”, “Bezobrazluk. Gde da parkiramo? Na krovu?”, tek su neki od komentara.

Inače, u Grčkoj, u zavisnosti od toga gde ste nepropisno parkirali auto, policija može da vam napiše kaznu od 40 do 80 evra. Tamošnji propisi nalažu da je moguće i privremeno oduzimanje vozačke dozvole na deset dana, dok saobraćajnu mogu oduzeti i na do dvadeset dana.

Ukoliko parkirate na mesto predviđeno za lica sa invaliditetom, novčani deo kazne iznosi 150 evra, a vozačka i saobraćajna dozvola se oduzimaju na deset dana.

Grčki policajci mogu napisati novčane kazne, ali nisu ovlašćeni da ih naplaćuju. Kazna se mora platiti u ekspozituri pošte (ELTA) ili banke u roku od 10 dana.