SVET

Iranska i vojska SAD u stanju opšte pripravnosti- Izrael se sprema za rat!

Američki obaveštajci sugerišu da bi Teheran mogao da koristi “roj” bespilotnih letelica Šahed kamikaza i krstarećih projektila

SAD veruju da će Iran napasti američko ili izraelsko osoblje na Bliskom istoku u znak odmazde za izraelski vazdušni napad u Siriji, javilo je nekoliko novinskih kuća u petak i subotu, pozivajući se na američke zvaničnike.

Teheran je obećao da će osvetiti smrt sedam oficira, uključujući dvojicu najviših komandanata iz Korpusa garde islamske revolucije, koji su ubijeni u bombardovanju iranskog konzulata u Damasku u ponedeljak.

Visoki zvaničnik rekao je za CNN da američka vlada veruje da je odmazda Irana neizbežna i dodao da Izraelci imaju istu procenu. Zvaničnici su upozorili da bi do napada moglo doći već sledeće nedelje.

Prema zvaničnicima koji su razgovarali za NBC News i CBS News, američki obaveštajci sugerišu da bi Iran mogao da koristi “roj” bespilotnih letelica Šahed kamikaza i krstarećih projektila, a da bi Teheran mogao da gađa izraelsko diplomatsko ili konzularno postrojenje.

O potencijalnom napadu razgovaralo se tokom telefonskog razgovora između predsednika Džoa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u četvrtak, preneo je CNN.

Nije bilo većih napada na američko osoblje u regionu od kraja januara, kada je bespilotna letelica kamikaza ubila tri vojnika stacionirana na udaljenoj ispostavi blizu jordansko-sirijske granice. Američke trupe su ove nedelje oborile dve bespilotne letelice u blizini baze Al Tanf na jugu Sirije, javio je CNN pozivajući se na zvaničnike američke odbrane.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnej obećao je da će Izrael “dobiti udarac u lice”. Zvaničnici u Teheranu su takođe pretili SAD, iako je Vašington tvrdio da nije znao da će se udar na iransku misiju u Damasku dogoditi.

Izrael je optužio Iran da pomaže Hamasu, Hezbolahu i drugim propalestinskim militantnim grupama i obećao da će neutralisati sve bezbednosne pretnje tokom svog protiv Hamasa u Gazi. Iako Izrael nije direktno preuzeo odgovornost za smrt iranskih generala, ministar odbrane Joav Galant upozorio je da će “svako ko deluje protiv nas širom Bliskog istoka” platiti “visoku cenu“.